Skip to main content

Website voor franciscaanse spiritualiteit en missionaire evangelisatie

Gebruikerslogin

CAPTCHA
Deze vraag is een test om automatische inschrijvingen te weren.
Vul het lege veld in

Pater Diego van de soepkeukens

Kazakhstan: Almaty - Een der mooiste en "best draaiende" franciscaanse projecten der laatste jaren is zeker de uitbouw van ons immens groot bisdom in het KAZAKHSTAANSE Almaty met uitlopers tot in het Russische Siberië. Het begon vrij onmiddellijk na de val van het groot Communistisch Rijk, dat de Franciscanen zich terug in Alma-Ata (nu Almaty) vestigden en dit onder de dynamische stuwing van onze Pools-Amerikaanse confrater Bisschop Henry Howaniec.
Reeds enkele jaren ondersteunen wij - bij die wij behoort ook gij, beste lezer - de verschillende projecten zoals de ambulante kliniek en de meerdere soepkeukens van pater Diego, de opvang der straatkinderen aan wie onderricht wordt gegeven, de uitbouw van een Caritas-centrum waar moeders leren koken, gratis kunnen komen wassen en plassen, goedkope medicamenten kunnen aanschaffen enz...
Maar bovenal is er de uitbouw van een onzer grootste projecten, nl. de Ark in Talgar. Dankzij mede de door onze Antoniusvrienden en Valentinusvrienden gestorte bijdragen en de milde giften van vele sympathisanten, konden " een oud vervallen opleidingscentrum van de vroegere Communistische Rode Valken opkopen. Van de twaalf versleten barakken werden er reeds zeven volledig vernieuwd. Onder leiding van onze Italiaanse pater Guido - een held uit de duizenden! - kreeg de Ark reeds internationale uitstraling wegens de vernieuwende aanpak van de nu bijna 200 gehandicapte kinderen. Hij wil het centrum uiteindelijk uitbouwen voor 600 kinderen. Al deze kinderen zijn bijna uitsluitend door de ouders verlaten kinderen, dikwijls "weggeworpen" langs straat- of grachtkant, aan de deur van het zusters huis neergelegde kinderen enz... In het door de zusters en paters bewoonde oostelijke deel van Kazakhstan heerst er veel armoede: in het westelijk deel vindt men olie, in het oostelijk deel vindt men niets. En de mensen zeggen dan vlug: "och, de paters of de zusterkens zullen wel voor onze kinderen zorgen". Onze paters en zusters proberen er voor te zorgen: er wordt in de Ark b.v. al zelf brood gebakken, er is wat boerderijleven dat melk, vlees, eieren en kaas voortbrengt en dit is reeds een hele ondersteuning van dit tehuis. Onze paters weten ook dat Rome niet op één dag gebouwd is en dat ook Talgar tijd zal nodig hebben, doch, zij ondervinden alle dagen maar al te goed dat zij alleen dit niet aankunnen. Daarom nogmaals: die uitgestoken hand.

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes