Skip to main content

Website voor franciscaanse spiritualiteit en missionaire evangelisatie

fotogalerij van het klooster

Het klooster

Gebruikerslogin

CAPTCHA
Deze vraag is een test om automatische inschrijvingen te weren.
Vul het lege veld in

WATER én VUUR: téveel voor onze Dalits!

januari 10, 2016 door Pater Karel

Is er echt geen beter nieuws te melden over onze Dalits?

In onze vorige Nieuwjaarsactie 2015 konden wij niet anders dan uw aandacht te vestigen op de zware verwoestingen die een voorbijrazende cycloon even voordien had aangericht in de woongebieden van de Dalits rondom het meer zuidelijk gelegen Indische Wada. Enkel in het parochiale gebied van Father John Kumar waarvoor wij ons reeds enkele jaren inzetten, waren op zeer korte tijd niet minder dan 254 hutten weggespoeld met alle gevolgen vandien.


De Dalits wonen aan de rand van de stad in lager gelegen gebieden waarin niemand anders wonen wil en daardoor kregen zij de grootste overstromingen te verwerken. Onze oproep om hulp liet ons reeds 20.000,00 euro aan Father John overmaken en een dezer dagen kunnen wij hem nogmaals 7.500,00 euro nazenden. Dat de Dalitbevolking u hiervoor dankbaar is, hebben wij u aan de hand van door hen bezorgde foto’s voldoende aangetoond in vorige afleveringen van onze tijdschriften.
Maar, een ongeluk komt nooit alleen en dat is in de streek van onze Dalits ook gebeurd. U heeft waarschijnlijk persoonlijk op uw TV-scherm kunnen zien hoe zware moessonregens geweldig grote gebieden in Zuid-Indië hebben overspoeld en hoe zij honderden hutten in hun golven meesleurden.


De Dalits moesten wederom vanaf het begin beginnen! Father John was er in geslaagd om reeds 58 hutten volledig te hebben kunnen laten opbouwen en dat was al een hele karwei. Die karwei kunnen wij ons hier moeilijk voorstellen. Voor één normale hut voor 4 personen heeft men meer dan honderd grote palmbladeren nodig en die moeten natuurlijk betaald worden aan de eigenaar van de boom. De mensen die in de bomen klauteren om de bladeren te kappen, doen het niet gratis. Voor elke hut heeft men tevens een grote boomstam nodig en ook verscheidene balken en steigers. Het geheel wordt samengebonden door lichtere bamboestokken en –twijgen en voor het geheel van één hut moet men bovendien zeker tweehonderdvijftig zeer grote nagels of spijkers voorzien en ook dat alles is alles behalve gratis!
Op dit moment is er een grote nood aan palmbladeren: ook vele palmbomen zijn door de cycloon verwoest en de nieuwe aanplantingen groeien niet zo snel. Op een der bijgevoegde foto’s kan u merken hoe de palmbladeren met een tractor naar de bouwplaats zullen worden vervoerd, maar die tractor moet worden gehuurd én bovendien worden bestuurd: hij moet geladen én gelost worden en alle helpers willen er een centje aan verdienen.


Ondertussen zijn het niet enkel de hutten die het hoofd van Father John vol zorgen en vragen duwen; het is eerder de noodzaak steeds te moeten zorgen voor het nodige voedsel voor de Dalits. Tientallen duizenden hectaren zijn door allerlei vuiligheid overspoeld en zelfs ratten en muizen sterven er van de honger. Dit laatste is natuurlijk niet erg, maar als de honger huist in een mens, vreet hij stilaan alles aan en dat loopt nooit goed af! Op foto’s welke wij na de cycloon van eind 2014 afdrukten, konden wij zien hoe Father John ieder gezin regelmatig een grote zak rijst kon meegeven.
Ook vele kartons met heerlijke malse pistolets kon hij dankzij uw giften aankopen, maar helaas, dat kan hij thans niet meer doen. Hij zit op de kale grond waarop zelfs geen stuiver meer te vinden is! Al het geld dat wij hem toezonden, is opgebruikt. Het is toch niet moeilijk om dat te geloven!!!


MAAR ZOALS GEZEGD….
’n ONGELUK KOMT NOOIT ALLEEN!


Op 27 oktober 2015 om 11,10u. sloeg in een der dicht bij elkaar staande hutten het vuur in de braadpan! Om 11,20u. stonden reeds tientallen hutten en enkele in hout of golfplaten opgetrokken kleine woningen in lichtelaaie. Om 12u. waren 58 van deze woninkjes totaal in de as gelegd. Het gebeurde in het dorpje Godarigunta waar reeds meer dan 20jaar een grote groep Dalits samenwonen en deze werden en worden nog steeds fel gesteund door Father John. Gelukkig waren de ouderen naar het werk en de meeste kinderen zaten nog in de school. Heel veel geburen, zelfs vele niet Dalits, hebben zich ingezet om weggevluchte kinderen op te vangen en om nog zoveel mogelijk inboedel terug te vinden, maar zoals wij op enkele in de plaatselijke pers van ginds verschenen foto’s kunnen zien, was er niet zo veel meer op te ruimen tenzij assen en nog wat doorbrande ondersteuningspalen.


Het ter hulp gesnelde reddingsteam van Father John, kon samen met hem slechts de verwoesting lijdzaam en verslagen overzien en dat bij Father John de moed in zijn schoenen zonk, kunnen wij best aannemen.


Beste lezer, beste weldoener, ik weet het wel: het is thans niet het meest geschikte moment om nog maar eens een oproep te doen om Father John en zijn Dalits te helpen. Wij zien dagelijks al zovele vluchtelingen op de dool naar een veilig onderkomen, naar voeding, naar werk, kortom, naar een menswaardig leven. Een groot pluspunt is wel dat er voor deze mensen miljarden worden uitgetrokken om hen te ondersteunen. Maar de Dalits genieten niet van zulke voorrechten en moeten maar zien “dat zij er komen!” Daarom, zeg nu zelf: zou het niet mensonwaardig zijn zo wij nu, na jaren inzet voor ‘onze’ Dalits, deze Dalits zo maar zouden laten vallen? Honderden en honderden vrienden van het Heilig Paterke hebben deze mensen reeds geholpen, waarom wij dan ook niet? En al is onze gift niet meer zo royaal als vroeger, elk centje helpt: vergeet dat niet! Dank dus bij voorbaat.

Ikzelf, ik denk dat we hen niet mogen loslaten en daarom blijf ik me inzetten om deze tot de laagste klasse gedwongen mede-mensen te ondersteunen. En natuurlijk heb ik gaarne dat zoveel mogelijk vrienden van het Paterke ons daarbij zullen helpen. Daarom dit jaar wederom een nieuwe Nieuwjaarsactie 2016 opdat zij de heropbouw van hun hutten zouden kunnen aanpakken of verder zetten.

Kijk maar eens goed naar de allerlaatste omslagfoto van deze folder: een bonte mengeling van enkele overlevenden die niet door de vloedgolven werden meegesleurd of die de dans der vlammen zijn ontsprongen. Ze zijn op hun zondags gekleed, speciaal voor u! Sommige hebben niet veel om hun lijf en wat zij dragen is allemaal gekregen na de laatste zondvloed. Laat ons dan nu samen zorgen voor een nieuwe hut waarbinnen zij beschutting kunnen vinden tegen de harde en soms zeer koude omgeving waarin zij moeten leven.

Dalits: met de steun van het Paterke zorgen wij voor u!
WAT ZOU U DENKEN VAN 10,00 EURO?
OF ZELFS VAN 5,00 of 3,00 EURO?
MEER HOEFT DIT NIET TE ZIJN!
UW GIFTEN
hoe klein ook, zijn welkom op onze rekening bij de

KBC: IBAN: BE26 7330 3098 1729 BIC: KREDBEBB
Ten name van: Het Heilig Paterke,
Minderbroedersstraat 19, B-3500 Hasselt.
Samen met uw naam,
vermeldt u slechts: Voor een nieuwe hut!!!

Illustraties: De foto’s van deze brochure werden ons toegezonden door Father John Kumar uit Wada (Z. Indiä).

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes